Wie is de mol…van Gadering?

Het zal u niet ontgaan zijn dat bedrijventerrein Gadering momenteel een populair gebied is voor de mol. Veel middenbermen en stukken openbaar groen kampen momenteel met overlast van mollen.

De schade die een mol kan veroorzaken dient niet onderschat te worden. Buiten het feit dat mooie gazons worden vernield en planten worden losgevroed kunnen er verzakking optreden door het ondergraven van bestratingen.

Het lijkt erop dat mollen vooral in de nawinter extra actief zijn, maar schijn bedriegt. Gedurende het groeiseizoen worden molshopen regelmatig verwijderd door maaimachines of vertrapt door vee. In droge perioden of tijdens strenge vorst kunnen mollen wel tijdelijk minder actief zijn en gebruik maken van aangelegde voedselvoorraden.

Een groepje molshopen bij elkaar is meestal het werk van slechts één mol.
In een voor mollen gunstig milieu kunnen mollen in een dichtheid van één mol per 300 m2 voorkomen. Het is belangrijk dat een mol zo snel mogelijk gevangen wordt om de schade te beperken. Een mol graaft ongeveer tussen de 10 en 15 meter per uur!
Het wegvangen van 1 mol heeft doorgaans weinig zin omdat het vrijgekomen territorium snel door een andere mol zal worden ingenomen. Een grootschalige aanpak is dus van belang.

Sloten vormen geen enkele belemmering voor mollen, rechte schoeiingen en hoge stoepranden wel.

In opdracht van Stadsbeheer worden de Gadering-mollen gevangen met professionele klemmen en worden hierdoor direct gedood, onnodig dierenleed wordt daarmee voorkomen. De bijvangst beperkt zich tot woelratten, dit in tegenstelling tot het gebruik van gif.
Het vangen van mollen is het gehele jaar toegestaan.

Ook overlast van mollen op uw eigen terrein? Meld het bij de parkmanager!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *