Ladingen aanzienlijk vaker gestolen

Nu speciaal aangifteloket ‘ladingdiefstal’ geopend

Het aantal ladingdiefstallen bij vrachtwagens is het afgelopen jaar in Nederland flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Landelijke Eenheid van de politie. De politie vermoedt dat de stijging valt toe te schrijven aan buitenlandse bendes.In het eerste kwartaal van dit jaar vonden in totaal 81 ladingdiefstallen plaats. Dat is haast dubbel zoveel als een jaar eerder – toen waren het er 41. In beide kwartalen kwamen daarbovenop nog dik vijftig diefstalpogingen.

Sinds 15 mei jl. kan iedere ondernemer 24 uur per dag aangifte doen van ladingdiefstal via 088-0087444. Het bedrijfsleven en de politie willen met dit aangifteloket het aantal ladingdiefstallen terugdringen. Omdat de logistiek nooit stilstaat, is het belangrijk dat ondernemers zonder tijdverlies en ongeacht de plaats en tijd aangifte kunnen doen.

Aangiftes zijn een belangrijke bron van informatie voor het opsporen en bestrijden van transportcriminaliteit. Op basis van een gedeeld en volledig beeld kan de politie effectievere maatregelen treffen. En dat is nodig: uit de kwartaalcijfers van de Landelijke Eenheid blijkt dat het aantal ladingdiefstallen in het eerste kwartaal van dit jaar 46% hoger ligt dan hetzelfde kwartaal in 2016.

Bij melding binnen kantooruren wordt de aangifte meteen opgenomen. Gaat het om aangiften buiten kantooruren, dan wordt het incident geregistreerd en zoekt de politie de eerstvolgende werkdag contact om de aangifte op te nemen. Als er een snelle opvolging nodig is dan onderneemt de politie direct actie. Het loket is bestemd voor transportvoertuigen zwaarder dan 3500 kilogram. Het telefoonnummer van het loket, 088-0087444, is al het nummer voor aangiften voor gestolen voertuigen. Ondernemers hoeven nu dus nog maar één nummer te bellen voor aangiften van zowel diefstal van een vrachtauto of lading. In noodgevallen, heterdaad of verdachte situaties blijft 112 het nummer dat ondernemers kunnen bellen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *