Botlekbrug krijgt nieuwe omloopwielen

Wederom tegenvaller voor Rijkswaterstaat (en A15-verkeer)

De Brug der Zuchten, beter bekend als de Nieuwe Botlekbrug, krijgt weer eens een flinke onderhoudsbeurt. Gisteren zijn de voorbereidingen gestart voor het vervangen van alle 64 omloopwielen van de hefbrug.

Vorige maand tikte de Botlekbrug storing nummer 116 aan. De problemen hebben niet allemaal te maken met de omloopwielen waarlangs het brugdek omhoog en omlaag wordt gehesen. Maar de omloopwielen van de drie jaar oude brug zijn al wel aan vervanging toe.

In mei 2016 gingen de lagers van een van de wielen kapot. Oorzaak: slijtage. Daarop verving Rijkswaterstaat al preventief enkele omloopwielen. En nu is besloten dat ze allemaal moeten worden vernieuwd.

Tegenvaller
Het was de bedoeling dat de 12 ton wegende wielen, met een doorsnee van 3,7 meter, tientallen jaren zouden meegaan. Maar ze bleken te licht voor de loodzware hefbrug. “Dat is een tegenvaller”, zegt Rijk Noordzij van Rijkswaterstaat met gevoel voor understatement.

Het brugdek en het contragewicht wegen samen 10 duizend ton per brugdeel. Daar komt bij dat de constructie met de omloopwielen klein moest worden uitgevoerd. “Dat blijkt in de praktijk minder goed te werken”, stelt Noordzij vast.

Hinder
De komende tijd worden de oude omloopwielen met een kraan weg getakeld. De nieuwe wielen worden over de weg aangevoerd met een dieplader en in de torens van de brug gehesen.

Het verkeer gaat het nodige merken van de werkzaamheden. Wat de gevolgen precies zijn, wisselt per keer. “We combineren het zoveel mogelijk met onderhoudsnachten die toch al waren gepland.”

De komende weken wordt begonnen met de omloopwielen van het noordelijke brugdeel bij Hoogvliet dat nog niet open kan voor de scheepvaart. In juli en augustus komt ook het zuidelijke brugdeel aan de beurt. Dan verwacht Rijkswaterstaat de meeste hinder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *