CyberCrime – slachtoffer aan het woord;

‘Ach, ik ben fotograaf, bij mij is toch niets te halen van waarde

Bij Cybercrime gaat het niet zo zeer om de waarde die goederen/diensten hebben voor de aanvaller, maar meer om de waarde die de goederen/diensten hebben voor u als ondernemer.

Een hack kun je voor een paar honderd euro laten uitvoeren door een twintiger in China maar de gevolgen voor uw onderneming kunnen verregaand zijn. Parkmanager Danny Houtman sprak onlangs met een fotograaf uit Rotterdam die in 2015 slachtoffer werd van een hack. Alle data die hij had werd door deze hack verwijderd. Het mogelijk motief van de opdrachtgever van de hack? Geen idee, misschien een opstandige tiener, misschien een jaloerse concurrent maar het eindresultaat is desastreus;
Bedrijf failliet, personeel ontslagen en huwelijk van de ondernemer kapot. En de kosten voor de opdrachtgever? Waarschijnlijk niet meer dan € 250,-.

Uit het voorbeeld hierboven blijkt wel dat cybercrime een enorme impact kan hebben op uw onderneming en leven. Zelfs zonder dat de cybercrimineel in kwestie er zelf veel aan heeft. Tips om uzelf te wapenen tegen verschillende vormen van cybercrime zijn:

  1. Zorg ervoor dat medewerkers moeten inloggen met zogenoemde twee-factor-authenticatie. Dit betekent dat werknemers met zowel een wachtwoord als een sms-code moeten inloggen. Dit maakt het voor cybercriminelen bijna onmogelijk om op een normale manier in te loggen. Daarbij komt ook dat je personeel heeft het meteen in de gaten heeft als er geprobeerd wordt met hun gegevens in te loggen.
  2. Zorg ervoor dat het account na 3 tot 10 inlogpogingen wordt geblokkeerd. Cybercriminelen gebruiken programma’s en algoritmes die duizenden wachtwoordcombinaties per seconden kunnen proberen. Door een account te laten blokkeren na 3 tot 7 inlogpogingen zorgt je ervoor dat deze software geen kans van slagen heeft.
  3. Kies voor een wachtzin in plaats van een wachtwoord. Deze zinnen zijn net zo makkelijk te onthouden als een wachtwoord, maar een stuk moeilijker te kraken. De wachtzin ‘ditwachtwoordraadjenooit’ is al een stuk complexer dan het wachtwoord ‘wachtwoord’.
  4. Zorg er altijd voor dat de meest recente updates zijn uitgevoerd. Deze updates bevatten vaak oplossingen voor gaten in de beveiliging van het systeem (bugs) en de meest recente beveiligingsupdates.
  5. Zorg ervoor dat er back-ups worden gemaakt en test ook met enige regelmaat of deze back-ups werken. Dat kun je doen door een restore op te vragen van een document van gister. Eens kijken of het echt werkt…
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *