PMD scheiden op Gadering?!

PMD (ook wel PBD) staat voor verpakkingsmateriaal van plastic, metaal (of blik) en drankkartons. Het scheiden van PMD is in opmars, maar wordt omgeven door onduidelijkheden. Hoort een plastic maaltijdsalade verpakking wel of niet in de PMD container? En begint plastic afval scheiden net een gewoonte te worden, verschijnen er berichten in de media dat plastic afval scheiden zinloos is… Heeft het nou wel of geen zin om plastic te scheiden? Het korte antwoord is: JA! En onze samenwerkingspartner RENEWI heeft de beste tarieven.

PMD als aparte afvalstroom, de voordelen zijn:

 1. U versterkt uw duurzaamheidsprofiel, RENEWI zorgt ervoor dat uw PMD wordt verwerkt tot hoogwaardige producten. 
 2. Uw medewerkers en bezoekers kunnen plastics of metalen en drinkpakken apart houden van het overige afval. 
 3. U recyclet meer bij een gelijkblijvende investering, u houdt minder restafval over en u hergebruikt meer grondstoffen. 

PMD belandde voorheen meestal bij het restafval. Nu de overheid steeds meer druk legt op het reduceren van restafval, is het voor u nog interessanter om duurzamer te werken en minder restafval over te houden. Dat lukt als u PMD apart inzamelt en apart aanbiedt.

Verwerking: In zes stappen naar een 2e leven

 1. PMD inzamelen; Wilt u zakelijk PMD aanbieden als aparte afvalstroom? Houd dan hetzelfde PMD als ‘thuis’: lege plastic verpakkingen en flessen en flacons, zachte plastics (zoals plastic zakjes), metalen verpakkingen en harde en zachte drinkpakken. Renewi verzameld al uw PMD, waarna het vervoerd wordt naar de recyclinglocatie. 
 2. PMD Shredderen; Het materiaal halen we machinaal uit de inzamelzakken en we shredderen het vervolgens in gelijke stukken. Hierna volgt het sorteer- en recycling proces. 
 3. PMD sorteren; De plastics en metalen verpakkingen en de drinkpakken scheiden we van elkaar. We zetten hiervoor geavanceerde scheidingstechnieken in, zoals: waterbaden, blowers, infrarood en trillende zeven. Plastic verpakkingen worden gescheiden op kwaliteit en op soort, zoals de kunststoffen: PE. PP en PS. Metalen verpakkingen worden als grondstof ingezet in de metaalindustrie. Drinkpakken worden als grondstof ingezet in de papierindustrie. De grondstoffen krijgen een nieuw leven als blikjes, complete fietsen of dozen. 
 4. Kunststoffen wassen; We wassen het kunststofmateriaal, zodat de recyclebare materialen geen organische resten meer bevatten en schoon zijn. 
 5. Kunststoffen recyclen; Van het laagwaardige materiaal maken we agglomeraat, van het hoogwaarde materiaal regranulaat. De vloeibare kunststof wordt door een filter en een zeef geperst in een extruder. Hierdoor ontstaan slierten die in gelijke stukjes worden gehakt. Tijdens dit proces in de extruder kunnen de eigenschappen van het uiteindelijke regranulaat worden bepaald. 
 6. Grondstoffen verwerken tot nieuwe eindproducten; De verkregen grondstoffen worden verkocht aan de kunststof- en de maakindustrie. 
 7. Zij maken er weer nieuwe producten van; 
 8. Van het agglomeraat maakt de kunststofindustrie bijvoorbeeld tuinbankjes, terrassen, planken, beschoeiing en kinderspeeltoestellen. 
 9. Het regranulaat is qua kwaliteit vergelijkbaar met nieuw materiaal. Het kan onder andere volgens bepaalde specificaties (zoals kleur en krasvastheid) worden samengesteld voor de maakindustrie.     

Laat RENEWI uw PMD inzamelen en hoogwaardig verwerken. Zij zijn continu opzoek naar nieuwe- en innovatieve manieren om afvalstromen te verwerken tot waardevolle grondstoffen. Zo brengen we als toonaangevend waste-to-productbedrijf onze visie in de praktijk: Afval Bestaat Niet.

 1. RENEWI zorgt ervoor dat maar liefst 80 tot 90% van het door ons ingezamelde PMD als grondstof dient om  nieuwe producten van te maken. Dit is een ongekend hoog recycling percentage, vergeleken mat andere inzamelaars en verwerkers. Hoe beter er gesorteerd wordt aan de bron, hoe hoger het recycling percentage. De 10 tot 20% van het PMD die overblijft, krijgt alsnog een nuttige toepassing, ze wekken er energie mee op.    
 2. De hoge recycling percentages van 80 tot 90% zijn mogelijk, omdat ze zowel hoog- als de laagwaardige kunststof verwerken tot respectievelijk regranulaat en agglomeraat. De meeste verwerkers kunnen alleen het hoogwaardige materiaal verwerken en moeten het laagwaardige materiaal verbranden. 
 3. Zowel het soorteer-, recycling- als het productieproces van de secondaire grondstoffen regranulaat en agglomeraat vinden op dezelfde locatie plaats. Dat scheelt een schakel in het transport. 
 4. Er is security of outlet. Regranulaat en agglomeraat zijn grondstoffen en mogen wel over de hele wereld verkocht worden. Hierdoor is een afzet van het materiaal gegarandeerd. Veel landen zoals China laten alleen nog maar producten of grondstoffen toe en geen gemengd kunststof afval.   

Meer weten over het scheiden van PMD? Of interesse in de voordelige tarieven die RENEWI voor u als participant heeft? Neem contact op met de parkmanager.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *